APP DESIGN

-

3. Het bouwen van applicaties met behulp van Dreamweaver CS6

Apps bouwen met behulp van Dreamweaver is tamelijk makkelijk, de afgelopen maanden heb je behoorlijk veel ervaring met Dreamweaver gekregen. Deze ervaring kun je onverkort toepassen bij het bouwen van apps. Enige verschil is dat Dreamweaver de apps bouwt met behulp van HTML5, het gebruik daarvan verschilt wel van de html die we tot nu toe gewend zijn.

Dreamweaver gebruikt javascript, html5 en CSS3 voor het maken van een app.


 

JQuery Mobile is een gebruikersinterface of ook wel Framework genoemd. Het is een basis opzet om een website te coderen, maar niet zo maar gewone websites.

Websites die gemaakt zijn met jQuery Mobile kunnen op verschillende beeldscherm formaten bekeken worden. Of het een gewone desktop computer is, tablet of mobiele telefoon de websites schalen automatisch met het beeldscherm formaat mee.

Doordat de websites makkelijk kunnen verschalen, is het geschikt om te gebruiken voor websites op mobiele apparaten. Dat is de reden waarom jQuery ervoor gekozen heeft om het jQuery Mobile te noemen.

Een framework is een gebruikersinterface. Dit betekent voor de websitebouwer dat het maken van de codering vereenvoudigd zijn en minder code kan bevatten. Op die manier kan een stuk code uit 4 regels bestaan i.p.v. 15 regels.

Omdat jQuery Mobile opgebouwd is uit de laatste technieken zoals HTML5 en CSS3 is het geoptimaliseerd om te gebruiken voor mobiele apparaten. Omdat het framework ontwikkeld is door JQuery zijn alle functies optimaal te gebruiken en worden standaard gebruikt bij pagina overgangen.

PhoneGap

Phonegap is een framework dat gebruikt wordt voor de onwikkeling van mobiele applicaties. Met Phonegap kunnen applicaties ontwikkeld worden met behulp van webdesign talen als: Javascipt, HTML5 en CSS3 in plaats van specifieke programmeertalen zoals Java (Android) en Objective-C (iOS). Dit betekent dat je een applicatie voor meerdere platformen kunt ontwikkelen en je niet hoeft te beperken tot één besturingssysteem. 

Het grote voordeel is dus dat je niet op verschillende manieren hoeft te programmeren met verschillende programmeertalen voor de verschillende platformen.

In alle gevallen bestaat de basis van een PhoneGap-app uit HTML, CSS en JavaScript. Een en ander in combinatie met een framework als jQuery Mobile.

Als je app in HTML gereed is (dit kun je eenvoudig testen in een browser), dan kun het op de volgende manier laten ‘phonegappen’.

PhoneGap Build – maak een account bij Adobe en upload je app naar https://build.phonegap.com/

  Als je al eerder software bij Adobe hebt gedownload (ook trial-versies) dan heb je al een Adobe ID, bestaande uit je e-mailadres en een wachtwoord. Als je dat nog niet hebt, kun je op PhoneGap Build ter plekke een Adobe ID maken.

  Je upload dan je app als zip-bestand en enkele ogenblikken later kun je een app downloaden. Op Android-apparaten is die app direct te installeren. Op Apple-apparaten (iPhone, iPad) heeft het wat meer voeten in de aarde. Dan moet je eerst bij Apple een developer account aanmaken en een developer key downloaden en exporteren naar een .p12-bestand. Dit kun je vervolgens gebruiken om je app bij PhoneGap Build te signeren. Dat werkt allemaal ook, maar het is een stuk ingewikkelder dan bij niet-Apple-apparaten. 

  Een demo-app via PhoneGap build ziet er dan bijvoorbeeld zo uit: 
  vb1


  Klik op een van de knoppen om de app voor het betreffende platform te downloaden, of scan de QR-code met je telefoon. Hij wordt dan direct gedownload en geïnstalleerd als het platform dit toestaat. Als je het bestand gedownload hebt kun je het vervolgens aan je zelf mailen en je mail openen op je mobiele apparaat en vervolgens de app downloaden.

   

   

   

Vervolg

 

©jw webdesign